Handelaars

Evenementen

Reportages

Geschiedenis

Panamarenko

Reageren

Alleen leden


Panamarenko

Bus en tram

Trein

Basket

Verantwoording

Als zoon van Antoon Longerstaey, wens ik naar aanleiding van mijn 75ste verjaardag deze pittige tekst van mijn vader bij de bewoners van het plein te brengen.

Het Sint-Jansplein behoort tot de wortels van onze familie. Grootvader Longerstaey vestigde zijn bescheiden verfgroothandel in 1883 in de Van Maerlantstraat. Onze vader Antoon, enige jongen van tien kinderen, werd er geboren in 1897. Grootvader Monden had zijn drukkerij op de Oude Steenweg. Onze moeder, Maria Monden, was de oudste van zijn vijf kinderen. Antoon en Maria huwden in 1926 en kregen vier kinderen: Joris (die in september 1944 in de bevrijdingsdagen op de Keyseriei in scoutsdienst gedood werd door een granaatscherf, hij was 16 jaar.), een dochtertje stierf kort na de geboorte en dan kwamen Walter 1931 en Annie 1940. Het gezin heeft tot in 1947 in de Pretstraat gewoond, alweer een straat die aanleunt bij het Sint-Jansplein. Daar kwam ook het bedrijf terecht; de vestiging liep door tot in de Lange Dijkstraat (Het Verfinagazijntje). Het is, nu sterk uitgebreid, in Wijnegem, waar Longerstaey n.v. bijna 125 jaren telt. De drukkerij Monden (Phenix) is aan zijn vierde generatie, nu in Merksem, en werd in 2005 eeuwelinge.

Voor zijn plezier schreef Antoon "Lobbe en Sefa", een boek dat in 1928 verscheen, en de provinciale letterkunde-prijs won voor het beste debuut. Zijn vriend Jan -Albert Goris (Mamix Gijsen) nodigde hem uit om een bijdrage te leveren tot ^Weerspiegeld Antwerpen. Hoe 't vroeger was: onze schrijvers over hun stad." Vader schreef vanzelfsprekend over het Sint-Jansplein. Het lijvige boek verscheen in 1929 bij "De Sikkel".

Om de lezers niet op het verkeerde been te zetten hebben wij de tekst naar de nieuwe spelling gebracht, met toch behoud van het onmiskenbaar Antwerpse karakter. Wij hopen dat de bewoners en bezoekers van Sint-Jansplein er wat plezier aan beleven te lezen hoe het er daar honderd jaar geleden aan toe ging. Wij wensen "ons Sint-Jansplein" van ganser harte een zonnige toekomst, meer dan ooit als trefpunt van handel en horeca, cultuur en recreatie, en in teken van solidariteit en samenhorigheid.

Wij danken de uitgeverij De Boeck (opvolger van De Sikkel) en alle personen die ons bij dit initiatief hebben aangemoedigd.

De "Sint-Jansplein -vrienden", Annie en Walter Longerstaey.

terug